Bilde av Ydalir skole

Bygget for fremtiden

Utenfor sentrum i Elverum har kommunen løst boligmangelen ved å gjøre om et sandbrudd til en ny bydel. De høye miljøambisjonene ble tidlig meislet ut, og Ydalir er ett av sju pilotområder for forskning rundt Zero Emission Neighbourhood (ZEN).  

Målet er å finne ut hvordan en bygger med minimalt av klimagassutslipp. Kommunen valgte derfor at prosjektet skulle BREEAM-sertifiseres for å sikre seg klimavennlige innkjøp, og resultatet var oppimot 60 % redusert CO2-utslipp sammenliknet med tilsvarende prosjekter.  

Forkortet byggetid med elementproduksjon og massivtre 

I hjertet av bydelen ligger skolen og barnehagen bygget i massivtre, oppført på rekordtid. Ved bruk av massivtre og prefabrikkerte fasadeelementer, kunne entreprenør Betonmast Innlandet forkorte byggetiden og oppnå mange fordeler.   

Elementene går raskere å montere, og krever mindre logistikk. Vi slipper å sette opp stillaser ettersom elementene heises rett på plass. De kommer også med ferdig utskjæringer til tekniske føringer, så det gjør jobben på byggeplassen veldig enkel. I tillegg produserer det nesten ikke avfall, så i et miljøregnskap er det veldig bra!

Dag Stenersen

Prosjektsjef , Betonmast Innlandet

Bæresystemet i massivtre er produsert i Østerrike og levert av norske Woodcom, mens ytterveggs-elementene ble produsert av Optimera. Lian transporterte vinduene rett til Optimeras fabrikk, og fikk de montert inn i elementveggene der. “At ytterveggene kommer med ferdigmonterte vinduer gjør også at det blir veldig fort tett” kommenterer Stenersen.   

Ola Roald Arkitekter ville bygge med mest mulig dagslys og naturlige materialer for et godt innemiljø til barn og ansatte. Derfor er det bygget i massivtre og brukt store vinduer. 

Kapasitet og leveringstid essensielt 

I prosjektet ble det benyttet en samspillsentreprise hvor leverandørene ble evaluert etter ulike kriterier. “Lian scoret høyt både på oppgaveforståelse og kompetanse, men best på pris” forteller Stenersen. 

Ved prosjektets slutt er entreprenøren fornøyd med samarbeidet, og er tydelig på at leveransetid også er en viktig faktor for dem. Kanskje spesielt ved bruk av elementer, da oppføringen går ekstra raskt. “Lian er en pålitelig leverandør. De er store, har bra kapasitet og holder leveringsfrister. Det er trygt og godt å kjøpe fra dem, det har jeg gjort i 20 år“ avslutter prosjektsjefen.  
 

Ydalir-prosjektet vant Anskaffelsesprisen i 2019, og ble årets trebygg i 2020. I tillegg var prosjektet en av seks nominerte til Statens pris for byggkvalitet i 2021, og nominert til prisen Årets Bygg i 2019.  

Ta kontakt med oss på Lian for en prat om vinduer til ditt prosjek: firmapost@lian.no. 

Sted Elverum
Type bygg Skole og barnehage
Areal 8400 m2
Miljøklassifisering BREEAM NOR Very good
Eier og byggherre Elverum kommune
Arkitekt Ola Roald Arkitekter 
Totalentreprenør Betonmast Innlandet
Produkter

152 vinduer til skolen, 107 til barnehagen

Glass Brannglass og sikkerhetsglass